Do góry

Dania główne Przepis na:

Papryki faszerowane

Papryki faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 1244

Takie danie można podać zarówno na obiad jak i na kolację.

Składniki

  • 3-4 papryki
  • 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanego wołowo - wieprzowego)
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyzki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia
  • 1 jako
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę należy namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mięsa mielimy namoczoną bułkę, czosnek i cebulę dodajemy jajo, sól, pieprz i majeranek. Wyrabiamy farsz aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

    Papryki sparzamy wrzątkiem i odcinamy im górną część. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Staramy się zachować ogonki.

    Do pustych już papryczek nakładamy farsz i przykrywamy górną częścią papryki, jeśli słabo się trzymają można spiąć je wykałaczkami.

  2. Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. W bulionie rozpuszczamy koncentrat pomidorowy i dodajemy pomidory z puszki. Tak przygotowanym płynem zalewamy papryki i doprawiamy bazylią i pieprzem. Pieczemy w 180 stopniach 45 -60 minut. Pod koniec pieczenia należy odkryć naczynie aby zredukować płyn do konsystencji sosu.

    Danie można podawać samodzielnie lub z gotowanym na sypko ryżem.

  3. SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń