Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym daniu można się zakochac !!!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3826
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 350
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11139
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3826
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1320
Składniki
Makaron gotujemy al dente, dodając do wody sól i łyżkę oliwy z oliwek.
W czasie, gdy makaron się nam gotuje (zwykle ok. 10 min., w zależności od instrukcji na opakowaniu), rozgrzewamy na patelni oliwę. Boczek kroimy w bardzo drobną kostkę lub wąskie paseczki, następnie podsmażamy, aż zrobią się złotawo-chrupiące. W międzyczasie siekamy drobniuteńko czosnek i gdy boczek jest już gotowy, wrzucamy czosnek na patelnię, podsmażając nadal krótko, na bardzo wolnym ogniu, żeby wszystko było ciepłe.
W tym czasie w misce mieszamy śmietanę i rozkłócone wcześniej jajka, aż zrobi się z tego jednolita płynna masa. Siekamy także drobniutko pietruszkę – można ją wymieszać ze śmietaną.
Po ugotowaniu makaronu, odsączamy go szybko (broń Boże nie przepłukujcie go zimną wodą!) i wrzucamy z powrotem do garnka.
Teraz szybko wlewamy śmietanę na gorący jeszcze makaron i mieszamy (konsystencja zmieni się po zetknięciu z gorącym makaronem), a następnie dodajemy boczek.
Podawać na świeżo, posypany startym parmezanem i doprawiony wedle uznania.