Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paszteciki z kurczakiem"
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 75
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 75
Składniki
Czas ok. 50 min; porcja – 520 kcal, cena 5,10 zł.
Ugotowaną pierś kurczaka pokrój na małe kawałki. Pieczarki oczyść, posiekaj. Wrzuć na patelnię z 1-2 łyżkami masła. Usmaż na złoty kolor.
Pieczarki podlej winem. Dodaj posiekaną czerwoną paprykę. Duś, aż większość płynu odparuje. W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła. Wsyp łyżkę mąki, przesmaż krótko, nie rumień. Wlej bulion i pół szklanki śmietany. Dodaj rozdrobniony ser brie. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ser się rozpuści, a połączą.
Na koniec do sosu dodaj żółtko, rozmieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć mięso i pieczarki, podgrzej.
Z ciasta wykrój fore mką 12 krążków. 4 odłóż, w 8 wytnij kieliszkiem otwory. Na pełnych krążkach ułóż po 2 krążki z dziurką. Piecz 25 min w 220 st. Napełnij przygotowanym farszem.
Do wycinania pasztecików wykorzystaj foremki do ciastek.
Jak przechować brie
Sery pleśniowe koniecznie przechowuj w lodówce (w oryginalnym opakowaniu lub w folii aluminiowej), najlepiej na najniższej półce. Idealna temperatura dla tych produktów to 3-6 stopni.Źródło: Świat kobiety