Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kaloryczne ;) Dodatek szpinaku i pełnoziarnistego makaronu sprawia, że danie dostarcza ważnych składników odżywczych. Zamiast śmietany można użyć trochę pełnotłustego mleka lub troszkę wody.
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2203
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 445
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 787
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 409
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2203
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 445
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 787
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 409
Składniki
Nastawiam osoloną wodę na makaron.
Kroję umyte pieczarki na niezbyt cienkie plasterki i wrzucam do woka na lekko rozgrzaną oliwę (średni ogień), po chwili posypuję mieszanką ziół i lekko podduszam aż puszczą sok. Dorzucam czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej podsmażam.
Wrzucam makaron do wody.
Do woka dorzucam rozdrobniony szpinak i pokruszoną kostkę rosołową, duszę na malym ogniu. Gdy szpinak odtaja (wydzieli się trochę wody- to dobrze) i można go rozprowadzić, dolewam śmietanę, wsypuję parmezan, trochę pieprzu i duszę kilka minut na małym ogniu.
W międzyczasie makaron się dogotowuje, co jakiś czas trzeba go przemieszać (ma być oczywiście al dente ;) ). Można na chwilę wyłączyć ogień pod wokiem, żeby nie wyparowała cała wilgoć z sosu.
Odcedzony makaron mieszam z sosem i podaję posypany resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Voila! Smacznego!