Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kaloryczne ;) Dodatek szpinaku i pełnoziarnistego makaronu sprawia, że danie dostarcza ważnych składników odżywczych. Zamiast śmietany można użyć trochę pełnotłustego mleka lub troszkę wody.
Nastawiam osoloną wodę na makaron.
Kroję umyte pieczarki na niezbyt cienkie plasterki i wrzucam do woka na lekko rozgrzaną oliwę (średni ogień), po chwili posypuję mieszanką ziół i lekko podduszam aż puszczą sok. Dorzucam czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej podsmażam.
Wrzucam makaron do wody.
Do woka dorzucam rozdrobniony szpinak i pokruszoną kostkę rosołową, duszę na malym ogniu. Gdy szpinak odtaja (wydzieli się trochę wody- to dobrze) i można go rozprowadzić, dolewam śmietanę, wsypuję parmezan, trochę pieprzu i duszę kilka minut na małym ogniu.
W międzyczasie makaron się dogotowuje, co jakiś czas trzeba go przemieszać (ma być oczywiście al dente ;) ). Można na chwilę wyłączyć ogień pod wokiem, żeby nie wyparowała cała wilgoć z sosu.
Odcedzony makaron mieszam z sosem i podaję posypany resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Voila! Smacznego!
Przepis dnia
Włoski przepis na makaron Spaghetti Carbonara bez śmietanki:)
Odsłon: 2148
Najlepsza na Świecie jaką jadłam, bardzo szybki sposób przygotowania a jej sm...
Odsłon: 1383
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 61
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 41
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 58
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5134
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52364
Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można...
Odsłon: 61
Bardzo prosty sos do potraw z grilla, ale nie tylko, do różnych smażonych i p...
Odsłon: 41
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 58
Rolada na upieczonym, warzywnym cieście z szynką i serem oraz natką pietruszki
Odsłon: 5134
Pyszne , delikatne pulpeciki z kremowym koperkowym sosie.
Odsłon: 52364
Składniki
Nastawiam osoloną wodę na makaron.
Kroję umyte pieczarki na niezbyt cienkie plasterki i wrzucam do woka na lekko rozgrzaną oliwę (średni ogień), po chwili posypuję mieszanką ziół i lekko podduszam aż puszczą sok. Dorzucam czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej podsmażam.
Wrzucam makaron do wody.
Do woka dorzucam rozdrobniony szpinak i pokruszoną kostkę rosołową, duszę na malym ogniu. Gdy szpinak odtaja (wydzieli się trochę wody- to dobrze) i można go rozprowadzić, dolewam śmietanę, wsypuję parmezan, trochę pieprzu i duszę kilka minut na małym ogniu.
W międzyczasie makaron się dogotowuje, co jakiś czas trzeba go przemieszać (ma być oczywiście al dente ;) ). Można na chwilę wyłączyć ogień pod wokiem, żeby nie wyparowała cała wilgoć z sosu.
Odcedzony makaron mieszam z sosem i podaję posypany resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Voila! Smacznego!
Przepisy Dania główne
Dania główne
PYSZNA KARKÓWKA Z MARYNATĄ
Dania główne
Chorwackie cevapcici z grilla
Dania główne
Fasola Jaś po bretońsku
Dania główne
Polędwiczki grillowane w ziołach i surówka
PYSZNA KARKÓWKA Z MARYNATĄ
Prosty przepis na marynatę do karkówki gdzie będzie nam potrzebny karczek wie...
Odsłon: 10
Chorwackie cevapcici z grilla
Cevapcici to pyszne grillowane mielone mięso rozpowszechnione na Bałkanach w...
Odsłon: 58