Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kaloryczne ;) Dodatek szpinaku i pełnoziarnistego makaronu sprawia, że danie dostarcza ważnych składników odżywczych. Zamiast śmietany można użyć trochę pełnotłustego mleka lub troszkę wody.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Nastawiam osoloną wodę na makaron.
Kroję umyte pieczarki na niezbyt cienkie plasterki i wrzucam do woka na lekko rozgrzaną oliwę (średni ogień), po chwili posypuję mieszanką ziół i lekko podduszam aż puszczą sok. Dorzucam czosnek przeciśnięty przez praskę i dalej podsmażam.
Wrzucam makaron do wody.
Do woka dorzucam rozdrobniony szpinak i pokruszoną kostkę rosołową, duszę na malym ogniu. Gdy szpinak odtaja (wydzieli się trochę wody- to dobrze) i można go rozprowadzić, dolewam śmietanę, wsypuję parmezan, trochę pieprzu i duszę kilka minut na małym ogniu.
W międzyczasie makaron się dogotowuje, co jakiś czas trzeba go przemieszać (ma być oczywiście al dente ;) ). Można na chwilę wyłączyć ogień pod wokiem, żeby nie wyparowała cała wilgoć z sosu.
Odcedzony makaron mieszam z sosem i podaję posypany resztą parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem. Voila! Smacznego!