Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczona gęś z figami"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34171
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1383
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113610
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34171
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1383
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113610
Składniki
Wino zagotuj z pokrojonymi w kostkę suszonymi figami i zdejmij z ognia. Chleb namocz w mleku. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Do obu rodzajów wątróbek dodaj odciśnięty chleb, posiekaną cebulę, jajko i odsączone z wina figi suszone (wina nie wylewaj). Dodaj sól, pieprz oraz ziele angielskie. Przygotowaną masą nadziej gęś.
Korpus umieść w brytfance i piecz przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz 2 godziny, często polewając powstałym sosem. 15 minut przed końcem pieczenia dodaj do brytfanny pokrojone świeże figi.
Po wyjęciu z piekarnika przykryj pieczeń folią aluminiową i odstaw na 30 minut. Wyjmij mięso, a brytfannę ustaw na dużym ogniu, dodaj wino. Podawaj gęś z figami, polaną winnym sosem.Źródło: TV14