Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczona gęsina z sosem żurawinowo-śliwkowym"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 885
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11785
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
marynaty mieszam i nacieram nią mięso gęsie. Przykryte wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Gęsinę obsmażam na oliwie, przekładam do brytfanki, podlewam winem, przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 60 min w 200°C. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 50 min w 180°C.
Do rondla wkładam pokrojone śliwki, żurawinę i resztę składników sosu. Smażę na małym ogniu ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.
Z sosu wyjmuję cynamon i anyż. Odkładam 2 łyżki „konfitury” do dekoracji pieczeni, a resztę miksuję. Pieczoną gęsinę podaję obłożoną przygotowanym sosem.
70 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis na 6 porcji
<strong>Anna Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Kobieta i życie