Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczona gęsina z sosem żurawinowo-śliwkowym"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 60
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10346
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 115
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1014
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 60
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10346
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 115
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1014
Składniki
marynaty mieszam i nacieram nią mięso gęsie. Przykryte wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Gęsinę obsmażam na oliwie, przekładam do brytfanki, podlewam winem, przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 60 min w 200°C. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 50 min w 180°C.
Do rondla wkładam pokrojone śliwki, żurawinę i resztę składników sosu. Smażę na małym ogniu ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.
Z sosu wyjmuję cynamon i anyż. Odkładam 2 łyżki „konfitury” do dekoracji pieczeni, a resztę miksuję. Pieczoną gęsinę podaję obłożoną przygotowanym sosem.
70 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis na 6 porcji
<strong>Anna Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Kobieta i życie