Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczona gęsina z sosem żurawinowo-śliwkowym"
marynaty mieszam i nacieram nią mięso gęsie. Przykryte wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Gęsinę obsmażam na oliwie, przekładam do brytfanki, podlewam winem, przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 60 min w 200°C. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 50 min w 180°C.
Do rondla wkładam pokrojone śliwki, żurawinę i resztę składników sosu. Smażę na małym ogniu ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.
Z sosu wyjmuję cynamon i anyż. Odkładam 2 łyżki „konfitury” do dekoracji pieczeni, a resztę miksuję. Pieczoną gęsinę podaję obłożoną przygotowanym sosem.
70 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis na 6 porcji
<strong>Anna Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Kobieta i życie
Przepis dnia
Pierogi z konfitowanym mięsem z gęsi, do tego kremowy sos z suszonych borowik...
Odsłon: 2289
Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis jest właśni...
Odsłon: 631
Pyszne bułki parowane. Cieplutkie, z sosami, mogą być formą słodszego obiadu...
Odsłon: 142
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 25
Sałatka z dodatkiem serka wiejskiego. Idealna np. do grilla
Odsłon: 47
Pyszne bułki parowane. Cieplutkie, z sosami, mogą być formą słodszego obiadu...
Odsłon: 142
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 25
Sałatka z dodatkiem serka wiejskiego. Idealna np. do grilla
Odsłon: 47
Składniki
marynaty mieszam i nacieram nią mięso gęsie. Przykryte wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Gęsinę obsmażam na oliwie, przekładam do brytfanki, podlewam winem, przykrywam folią aluminiową i piekę ok. 60 min w 200°C. Po tym czasie zdejmuję folię i piekę jeszcze ok. 50 min w 180°C.
Do rondla wkładam pokrojone śliwki, żurawinę i resztę składników sosu. Smażę na małym ogniu ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.
Z sosu wyjmuję cynamon i anyż. Odkładam 2 łyżki „konfitury” do dekoracji pieczeni, a resztę miksuję. Pieczoną gęsinę podaję obłożoną przygotowanym sosem.
70 min • Porcja 300 kcal • Koszt porcji ok. 2,90 zł • Przepis na 6 porcji
<strong>Anna Sikorska z Suwałk</strong>Źródło: Kobieta i życie
Przepisy Dania główne
Dania główne
Klopsiki z piekarnika
Dania główne
Rolady z jajecznicą
Dania główne
Młoda kapusta z mięsem
Dania główne
Ziemniaki zapiekane z młodą kapusta i mini kotleciki mielone w sosie pomidorowym
Klopsiki z piekarnika
Szybkie i smaczne klopsiki z piekarnika podane z ziemniakami i ulubioną suró...
Odsłon: 25
Rolady z jajecznicą
Polecam smaczne rolady z piersi kurczaka, rolady trochę w innym wydaniu bo z...
Odsłon: 142