Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczona perliczka z solanki"
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 445
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2120
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 44
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 24
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 868
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 445
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2120
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 44
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 24
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 868
Składniki
Tuszkę perliczki starannie oczyszczam zarówno w środku, jak i na zewnątrz, następnie myję ją pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osuszam ją na papierowym ręczniku. Nóżki związuję bawełnianym sznurkiem.
Do dużej miski wlewam 2 litry wody. Dodaję sól i mieszam, aż się rozpuści. Do przygotowanej tak solanki wkładam perliczkę (wybieram taką miskę, by cała perliczka była zanurzona w wodzie). Naczynie z mięsem przykrywam i od- stawiam w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie perliczkę wyjmuję z solanki. Nacieram ją majerankiem i słodką papryką. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 150 stopni. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia. Piekę 2,5 godziny.
Następnie ostrożnie rozcinam foliowy rękaw i piekę jeszcze 15-20 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Po upieczeniu mięso zostawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło, dopiero po tym czasie podaję.
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Tina