Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczona perliczka z solanki"
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6962
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5265
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2393
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6962
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5265
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2393
Składniki
Tuszkę perliczki starannie oczyszczam zarówno w środku, jak i na zewnątrz, następnie myję ją pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osuszam ją na papierowym ręczniku. Nóżki związuję bawełnianym sznurkiem.
Do dużej miski wlewam 2 litry wody. Dodaję sól i mieszam, aż się rozpuści. Do przygotowanej tak solanki wkładam perliczkę (wybieram taką miskę, by cała perliczka była zanurzona w wodzie). Naczynie z mięsem przykrywam i od- stawiam w chłodne miejsce na 24 godziny.
Po tym czasie perliczkę wyjmuję z solanki. Nacieram ją majerankiem i słodką papryką. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 150 stopni. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia. Piekę 2,5 godziny.
Następnie ostrożnie rozcinam foliowy rękaw i piekę jeszcze 15-20 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Po upieczeniu mięso zostawiam na 15-20 minut, aby odpoczęło, dopiero po tym czasie podaję.
<strong>Katarzyna Cukier z Domaszna</strong>Źródło: Tina