Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne!!!
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65079
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 386
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5784
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 523
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65079
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 386
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5784
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 523
Składniki
Przygotowanie kurczaka: Z curry, papryki, pieprzu, soli i oliwy przygotowujemy "marynatę", którą smarujemy kurczaka. Tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej przygotować go wieczorem dzień wcześniej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 -200 stopni. Delikatnie "podnosimy" skórę kurczaka i umieszczamy pod nią kawałki masła czosnkowo-ziołowego. (Masełko robimy mieszając miękkie masło ze zmiażdzonym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zrobiłam z bazylią i lubczykiem).
Warzywa do kurczaka: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy wraz z kurczakiem do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od wielkości kurczaka: 1,5 kg kurczak ok. 1 godz. i 15 min.
Podawać z surówką.
SMACZNEGO!