Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne!!!
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 207
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 207
Składniki
Przygotowanie kurczaka: Z curry, papryki, pieprzu, soli i oliwy przygotowujemy "marynatę", którą smarujemy kurczaka. Tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej przygotować go wieczorem dzień wcześniej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 -200 stopni. Delikatnie "podnosimy" skórę kurczaka i umieszczamy pod nią kawałki masła czosnkowo-ziołowego. (Masełko robimy mieszając miękkie masło ze zmiażdzonym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zrobiłam z bazylią i lubczykiem).
Warzywa do kurczaka: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy wraz z kurczakiem do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od wielkości kurczaka: 1,5 kg kurczak ok. 1 godz. i 15 min.
Podawać z surówką.
SMACZNEGO!