Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu pyszne!!!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Przygotowanie kurczaka: Z curry, papryki, pieprzu, soli i oliwy przygotowujemy "marynatę", którą smarujemy kurczaka. Tak przygotowane mięso zostawiamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej przygotować go wieczorem dzień wcześniej. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 -200 stopni. Delikatnie "podnosimy" skórę kurczaka i umieszczamy pod nią kawałki masła czosnkowo-ziołowego. (Masełko robimy mieszając miękkie masło ze zmiażdzonym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Ja zrobiłam z bazylią i lubczykiem).
Warzywa do kurczaka: Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Posypujemy je solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wrzucamy wraz z kurczakiem do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w zależności od wielkości kurczaka: 1,5 kg kurczak ok. 1 godz. i 15 min.
Podawać z surówką.
SMACZNEGO!