Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierożki z kaszą"
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść, lekko schłodź.
Mąkę przesiej do miski i połącz z wyrośniętym zaczynem, jajkiem, żółtkiem i ciepłym masłem. Wyrabiaj 5-10 minut. Wyrobione ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, oprósz je mąką, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Kaszę gryczaną ugotuj z dodatkiem soli do miękkości (18-20 minut), odcedź, przestudź. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Na koniec wkrusz twaróg. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj szklanką duże koła. Na każde nałóż część farszu. Formuj pierożki, starannie zlepiając brzegi. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blaszce. Posmaruj roztrzepanym z łyżką wody i szczyptą soli żółtkiem. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 st. Podawaj na ciepło.Źródło: Świat kobiety
Propozycja na małe urozmaicenie wigilijnego barszczu lub finezyjny dodatek do...
Odsłon: 910
Rosół tylko z makaronem? Przełamaliśmy się i podaliśmy niedzielny rosół z pie...
Odsłon: 11382
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 245
Bardzo mi się podobała sałatka zamieszczona na forum przez Smakera i postanow...
Odsłon: 245
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść, lekko schłodź.
Mąkę przesiej do miski i połącz z wyrośniętym zaczynem, jajkiem, żółtkiem i ciepłym masłem. Wyrabiaj 5-10 minut. Wyrobione ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, oprósz je mąką, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Kaszę gryczaną ugotuj z dodatkiem soli do miękkości (18-20 minut), odcedź, przestudź. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Na koniec wkrusz twaróg. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj szklanką duże koła. Na każde nałóż część farszu. Formuj pierożki, starannie zlepiając brzegi. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blaszce. Posmaruj roztrzepanym z łyżką wody i szczyptą soli żółtkiem. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 st. Podawaj na ciepło.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Burgery wołowe z grilla
Dania główne
Bryzol
Dania główne
Chłopski garnek z kiełbasą i ziemniakami
Dania główne
Tarta ze szparagami
Burgery wołowe z grilla
Aromatyczna klasyka. Jak zwykle dania grillowe powinny być wyraziste, łatwe i...
Odsłon: 24
Bryzol
Obowiązkowa pozycja na stołówkach pracowniczych i barach w czasach PRLu
Odsłon: 283