Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierożki z kaszą"
Składniki
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z 1 łyżką cukru, letnim mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstaw do wyrośnięcia. Masło rozpuść, lekko schłodź.
Mąkę przesiej do miski i połącz z wyrośniętym zaczynem, jajkiem, żółtkiem i ciepłym masłem. Wyrabiaj 5-10 minut. Wyrobione ciasto przełóż do wysypanej mąką miski, oprósz je mąką, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Kaszę gryczaną ugotuj z dodatkiem soli do miękkości (18-20 minut), odcedź, przestudź. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Na koniec wkrusz twaróg. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozwałkuj na cienki placek. Wykrawaj szklanką duże koła. Na każde nałóż część farszu. Formuj pierożki, starannie zlepiając brzegi. Rozłóż je na pokrytej pergaminem blaszce. Posmaruj roztrzepanym z łyżką wody i szczyptą soli żółtkiem. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 st. Podawaj na ciepło.Źródło: Świat kobiety
Przepisy Dania główne
Dania główne
Tanioszki
Dania główne
Kluski tarte
Dania główne
Potrawka z grilla w dwóch odsłonach
Dania główne
Kurczak pieczony w majonezie
Tanioszki
Tanie potrawy wcale nie muszą być mdłe i pozbawione smaku. Tanioszki zawładną...
Odsłon: 1326
Kluski tarte
Kluski tarte powstają ze startych na tarce surowych ziemniaków. Po ugotowaniu...
Odsłon: 206