Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantny kurczak po baskijsku duszony w sosie warzywnym"
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 552
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 210
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3916
Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Robię go od...
Odsłon: 552
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 210
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3916
Składniki
ok. 75 minut
Cebule obrać, przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Papryki rozkroić, pozbawić pestek, miąższ pokroić na kawałeczki. Pomidory sparzyć wrzącą wodą i zdjąć skórkę. Miąższ oczyścić z pestek, pokroić w grubą kostkę. Oregano opłukać, osuszyć, odłożyć trochę do dekoracji, resztę posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić cebulę i paprykę, smażyć ok. 5 minut. Pod koniec oprószyć pieprzem, solą i słodką papryką. Dołożyć pomidory, czosnek oraz posiekane oregano. Razem dusić 20 minut na średnim płomieniu.
Filety z piersi i udka opłukać, osuszyć. Filety przekroić wzdłuż na pół i razem z udkami zrumienić na pozostałym oleju. Przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i papryką. Włożyć do warzywnego sosu. Wlać wino. Dusić 40 minut. Pod koniec ponownie przyprawić do smaku. Przed podaniem danie udekorować odłożonym oreganoŹródło: Życie na gorąco