Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pizza tuńczykowa z szalotkami"
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Potem wymieszaj je z ciepłą wodą. Zaczyn odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zrób dołeczek. Do wgłębienia wlej drożdżowy zaczyn. Wyrób rękoma gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę.
Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rybą oraz startym serem. Masę przypraw do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ew. odrobiną soli. Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozdziel je na dwie równe porcje. Z każdej części uformuj podłużny placek. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Placki posmaruj masą tuńczykową. Obłóż cząstkami szalotek oraz oliwkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 25 minut, aż brzeg ciasta ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.Źródło: Naj
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53587
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14158
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166541
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 43
Czas na specjały kuchni wietnamskiej, które na co dzień można dostać w popula...
Odsłon: 53587
Przepis dnia
Uwielbiam ciasta z orzechami i kajmakiem, to połączenie jest doskonałe. Takie...
Odsłon: 14158
Poniższy przepis na żeberka funkcjonuje w naszej rodzinie już jakiś czas. Ki...
Odsłon: 166541
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 43
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Potem wymieszaj je z ciepłą wodą. Zaczyn odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zrób dołeczek. Do wgłębienia wlej drożdżowy zaczyn. Wyrób rękoma gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę.
Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.
Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rybą oraz startym serem. Masę przypraw do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ew. odrobiną soli. Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozdziel je na dwie równe porcje. Z każdej części uformuj podłużny placek. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Placki posmaruj masą tuńczykową. Obłóż cząstkami szalotek oraz oliwkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 25 minut, aż brzeg ciasta ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.Źródło: Naj
Przepisy Dania główne
Dania główne
Żeberka gotowane i smażone
Dania główne
Szarpana wieprzowina
Dania główne
Szparagi z makaronem i sosem
Dania główne
Smażone kurze bioderka, ziemniaki i marynowane ogóreczki.
Żeberka gotowane i smażone
Żeberka dzisiejsze to smaczny obiad dla mojej rodziny. Przygotowanie ich to...
Odsłon: 98
Szarpana wieprzowina
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 147