Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek z masą jajeczno-ziołową"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4299
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 798
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1068
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4022
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4299
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 798
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1068
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4022
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki.
2. Groszek cukrowy oczyść i ugotuj na półmiękko (ok. 10 min) w posolonej wodzie. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz. Boczek oraz oczyszczone cebulki pokrój w kostkę. Szczypiorek z dymki opłucz, osusz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zrumień na nim boczek, dodaj cebulę i smaż, aż stanie się szklista.
wystudź. Wszystkie zioła opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. Pomidory osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę.
Jajka zmiksuj z twarożkiem i śmietaną. Dodaj drobno starty żółty ser, cebulę z boczkiem, posiekane zioła (też szczypiorek) oraz pomidory. Masę przypraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną formę.
Połowę masy wylej na ciasto, rozłóż groszek i rozsmaruj resztę masy. Ew. posyp orzeszkami piniowymi. Piecz 45 min w 180 st.Źródło: Tina