Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z płatków owsianych

Placki z płatków owsianych

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 12

Przepis wart wypróbowania: "Placki z płatków owsianych"

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka mąki razowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • szklanka kefiru
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypiorek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki z płatków owsianych

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,60 zł

  2. Jajko miksujemy z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy mąki: kukurydzianą i razową oraz płatki owsiane. Wszystkie starannie mieszamy.

  3. Ciasto powinno mieć konsystencję jednolitej, gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, można wlać nieco wody lub mleka. Na koniec mieszamy z dwiema łyżkami siekanej natki pietruszki i dwiema łyżkami drobno posiekanego szczypiorku.

  4. Odstawiamy na 15 minut, aby mąka napęczniała i dobrze się połączyły.

  5. Na mocno rozgrzany na patelni tłuszcz wlewamy łyżką ciasto, formując placuszki. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Podajemy gorące.

  6. Wartość odżywcza 1 porcji 145 kcal, białko 4 g, tłuszcz 6,8 g, węglowodany 19 g

  7. Z czym podać placki?

  8. Młoda kapusta

  9. Można ją przyrządzić na wiele sposobów.

  10. Tradycyjna, duszona: Proponuję ugotować ją tradycyjnie, ale zagęścić zasmażką z dwóch łyżek mąki, połowy szklanki mleka i łyżki kwaśnej śmietany. Pamiętajmy też, by do ciężkostrawnej kapusty dodawać zioła poprawiające trawienie: kminek, majeranek albo koperek.

  11. Na surowo

  12. Z siekanej młodej kapusty i owoców, np. jabłek czy pomarańczy, można skomponować pyszne surówki. Doprawione sokiem z cytryny lub octem jabłkowym surówki nabierają wyrazistego, ciekawego smaku.

  13. Zapiekana

  14. Pyszna zapiekanka powstanie z liści młodej kapusty przełożonych plasterkami kiełbasy, boczku wędzonego i ziemniaków albo makaronem, mięsem mielonym i pomidorami. Należy ją koniecznie doprawić ziołami.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń