Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki jagnięce"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Szpinak opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Część tymianku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Mięso oczyścić, pokroić na 8-12 kawałków.
Cytryny sparzyć, 1-2 pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć je na kawałkach jagnięciny i przymocować wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść kawałki mięsa (stroną z plasterkiem cytryny do dołu), smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć 4-5 minut.
Dodać czosnek i tymianek, oprószyć solą i pieprzem. Polędwiczki podlać ok. 150 ml wody, wsypać bulion, gotować 1 minutę. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple.
Makaron gotować 6-8 minut w osolonym wrzątku. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać szpinak, dusić kilka minut. Z reszty cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i 2 łyżki soku dodać do szpinaku. Przyprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić. Mięso zdjąć z patelni. Sos ze smażenia wymieszać z makaronem i szpinakiem. Wyłożyć na talerze. Na makaronie umieścić kawałki jagnięciny. Gotowe danie udekorować odłożonym tymiankiem.
Czas przygotowania: około 40 minutŹródło: Życie na gorąco