Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki jagnięce"
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9738
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5095
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 47
Dziś do pracy.
Odsłon: 673
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9738
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 5095
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 47
Dziś do pracy.
Odsłon: 673
Składniki
Szpinak opłukać, osączyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Część tymianku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać. Mięso oczyścić, pokroić na 8-12 kawałków.
Cytryny sparzyć, 1-2 pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć je na kawałkach jagnięciny i przymocować wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść kawałki mięsa (stroną z plasterkiem cytryny do dołu), smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć 4-5 minut.
Dodać czosnek i tymianek, oprószyć solą i pieprzem. Polędwiczki podlać ok. 150 ml wody, wsypać bulion, gotować 1 minutę. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple.
Makaron gotować 6-8 minut w osolonym wrzątku. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dodać szpinak, dusić kilka minut. Z reszty cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę i 2 łyżki soku dodać do szpinaku. Przyprawić solą i pieprzem.
Makaron odcedzić. Mięso zdjąć z patelni. Sos ze smażenia wymieszać z makaronem i szpinakiem. Wyłożyć na talerze. Na makaronie umieścić kawałki jagnięciny. Gotowe danie udekorować odłożonym tymiankiem.
Czas przygotowania: około 40 minutŹródło: Życie na gorąco