Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 6537

Bardzo lubię ciasto francuskie, za możliwości jakie daje w kuchni. Słodkie czy słone - bez znaczenia, za każdym razem świetne. I proste.... Bezwzględnie spróbujcie :). U mnie domownicy rozsmakowali się w tym daniu i jestem przekonana , że i u was to będzie hit !!

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe;
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • 2 pieczarki;
  • 1/2 małej cukinii;
  • 100 g włoszczyzny (marchew, por, pietruszka, seler)
  • 1 1/2 cebuli;
  • 2 sparzone pomidory;
  • 2 ząbki czosnku;
  • kilka liści świeżego szpinaku lub 2 brykiety mrożonego;
  • 1 łyżka masła klarowanego;
  • 1 rozbełtane jajko.
  • sól, pieprz, przyprawa do pomidorów, kminek mielony do posypania ciasta przed pieczeniem.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczki kroimy w plastry ok.2 cm, lekko rozbijamy. Podsmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Odkładamy na talerz by mięso odpoczęło. Na tę samą patelnię wrzucamy : cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki ( można je też zetrzeć ) i włoszczyznę. Chwilę smażymy. Dodajemy cukinię, pomidory i szpinak. Doprawiamy do smaku. Dusimy aż warzywa lekko zmiękną i odparuje nadmiar płynu.

  2. Ciasto francuskie dzielimy na 6 takich samych prostokątów. Można tez kupić gotowe tak przygotowane.
    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy trzy kawałki ciasta francuskiego. Na każdy prostokąt układamy farsz a na niego polędwiczki. Przykrywamy pozostałymi kawałkami, smarujemy brzegi jajkiem, sklejamy i dociskamy np.widelcem co daje dodatkowy walor wzrokowy :p
    Wierzch również smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy mielonym kminkiem.

  3. Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni ok.1,5 h .
    Ale tak naprawdę trzeba sprawdzać żeby nie spiec.
    Rewelacyjne jako samodzielne danie obiadowe lub na kolację.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń