Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciasto francuskie, za możliwości jakie daje w kuchni. Słodkie czy słone - bez znaczenia, za każdym razem świetne. I proste.... Bezwzględnie spróbujcie :). U mnie domownicy rozsmakowali się w tym daniu i jestem przekonana , że i u was to będzie hit !!
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1181
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 327
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 54
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1181
Składniki
Polędwiczki kroimy w plastry ok.2 cm, lekko rozbijamy. Podsmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Odkładamy na talerz by mięso odpoczęło. Na tę samą patelnię wrzucamy : cebulę, czosnek, pokrojone pieczarki ( można je też zetrzeć ) i włoszczyznę. Chwilę smażymy. Dodajemy cukinię, pomidory i szpinak. Doprawiamy do smaku. Dusimy aż warzywa lekko zmiękną i odparuje nadmiar płynu.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 takich samych prostokątów. Można tez kupić gotowe tak przygotowane. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy trzy kawałki ciasta francuskiego. Na każdy prostokąt układamy farsz a na niego polędwiczki. Przykrywamy pozostałymi kawałkami, smarujemy brzegi jajkiem, sklejamy i dociskamy np.widelcem co daje dodatkowy walor wzrokowy :p Wierzch również smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy mielonym kminkiem.
Pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni ok.1,5 h . Ale tak naprawdę trzeba sprawdzać żeby nie spiec. Rewelacyjne jako samodzielne danie obiadowe lub na kolację.