Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki z jabłkami"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4049
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11146
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5424
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13374
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5136
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4049
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11146
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6393
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5424
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13374
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5136
Składniki
Jabłka umyj, pozostaw ze skórką. Pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Z każdego plastra wytnij ostrożnie gniazdo nasienne. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier trzcinowy. Ogrzewaj, aż się skarmelizuje. Dodaj masło, wlej brandy.
Włóż plasterki jabłek, obtocz je dobrze w karmelu i podgotuj. Następnie zdejmij je z patelni, przełóż na talerzyk, trzymaj w cieple.
Polędwiczki oczyść z ewentualnych błonek, opłucz starannie, a następnie osusz na papierowym ręczniczku i pokrój w plastry.
Każdy plaster mięsa oprósz pieprzem oraz posiekanymi listkami kolendry. Obsmaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Na koniec polędwiczki dopraw solą.
Do pozostałego na patelni karmelu dodaj przecier pomidorowy oraz sos sojowy, wymieszaj i podgotuj. Polędwiczki rozłóż na talerze, dodaj plastry jabłek. Polej sosem karmelowym. Udekoruj kolendrą.
czas ok. 45 min; porcja – 350 kcal, cena 3,80 złŹródło: Świat kobiety