Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak w różowym sosie z dodatkiem smażonych warzyw podany na zielonym tagliatelle
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 435
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5497
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 435
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5497
Składniki
Zielone tagliatelle gotujemy al dente.
W miedzy czasie z dojrzałych pomidorów odsączamy do szklanki sok i łączymy z 3 łyżkami śmietany i odrobiną przegotowanej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy w szklance.
Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę pozostałe miąższe pomidorów oraz cebulę. Smażymy kilka minut delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy pietruszką, solą i pieprzem.
Na drugiej patelni lub po ściągnięciu zasmażonych warzyw na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka. Dodajemy przygotowany sos i chwilę dusimy.
Na dnie głębokiego talerza układamy tagliatelle, na wierzch pierś w sosie i zasmażone warzywa. Dekorujemy listkiem bazylii.