Do góry

Dania główne Przepis na:

Różowy kurczak na falach zielonego tagliatelle

Różowy kurczak na falach zielonego tagliatelle

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 105

Kurczak w różowym sosie z dodatkiem smażonych warzyw podany na zielonym tagliatelle

Składniki

  • - pół opakowania makaronu - zielone tagliatelle
  • - duża pierś z kurczaka
  • - 2 dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)
  • - 1 cebula
  • - 2 ząbki czosnku
  • - przyprawy - sól, pieprz, pietruszka
  • - listki bazylii do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Różowy kurczak na falach zielonego tagliatelle

Przygotowanie

  1. Zielone tagliatelle gotujemy al dente.

  2. W miedzy czasie z dojrzałych pomidorów odsączamy do szklanki sok i łączymy z 3 łyżkami śmietany i odrobiną przegotowanej wody. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość mieszamy w szklance.

  3. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy, wrzucamy pokrojone w kostkę pozostałe miąższe pomidorów oraz cebulę. Smażymy kilka minut delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy pietruszką, solą i pieprzem.

  4. Na drugiej patelni lub po ściągnięciu zasmażonych warzyw na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka. Dodajemy przygotowany sos i chwilę dusimy.

  5. Na dnie głębokiego talerza układamy tagliatelle, na wierzch pierś w sosie i zasmażone warzywa. Dekorujemy listkiem bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń