Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryżowe placki na ostro"
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 158
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 86
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 71
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 65
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 81
Sałatka z szynką i selerem, bez ziemniaków. Lekka oryginalna sałatka z jarzyn...
Odsłon: 158
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 86
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 71
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 65
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 81
Składniki
ok. 45 minut.
Ryż opłukać kilkakrotnie pod gorącą, bieżącą wodą. Odcedzić, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
Czosnek i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wmieszać do przestudzonego ryżu. Wbić jajko, dodać starty parmezan, mąkę i posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować z masy ryżowej placki (wielkości typowych placków ziemniaczanych). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do przyrumienienia. Podawać udekorowane pokrojonymi pomidorami, cebulą i natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco