Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryżowe placki na ostro"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11208
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1202
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11762
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1463
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11208
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1202
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11762
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1463
Składniki
ok. 45 minut.
Ryż opłukać kilkakrotnie pod gorącą, bieżącą wodą. Odcedzić, zalać bulionem warzywnym i ugotować do miękkości. Odstawić do ostygnięcia.
Czosnek i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanym maśle. Wmieszać do przestudzonego ryżu. Wbić jajko, dodać starty parmezan, mąkę i posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować z masy ryżowej placki (wielkości typowych placków ziemniaczanych). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do przyrumienienia. Podawać udekorowane pokrojonymi pomidorami, cebulą i natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco