Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywne danie dla tradycyjnego schabowego z ziemniakami. Szybkie, proste i tanie.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 32
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Schab kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka wraz z gorącą oliwą i chwilkę podsmażamy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę wędzoną,kminek oraz kolendrę. Dodajemy cebulę oraz jedną paprykę. Po kilku minutach dodajemy pomidory (mogą być świeże bez skórki lub z puszki). Ja na kilogram schabu dodaję 2 kg świeżych pomidorów. Całość dusimy około 45 min aż mięso zmięknie, a nadmiar soku z pomidorów odparuje.
W między czasie robię placuszki. Do pół kilograma mąki pszennej dodaję 1/4 masła oraz gorącą wodę, Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Bierzemy małe porcje i rozwałkowujemy na cienki placuszek i smażymy z obu stron aż się zarumienią. Danie podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego