Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab duszony w pomidorach z placuszkami pszennymi

Schab duszony w pomidorach z placuszkami pszennymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 96

Dodano:

Odsłon: 538

Alternatywne danie dla tradycyjnego schabowego z ziemniakami. Szybkie, proste i tanie.

Składniki

  • 1 kg schau
  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • mąka pszenna Typ 500
  • 1/4 kostki masła
  • woda gotowana
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, kminek, kolendra
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w większą kostkę, wrzucamy do garnka wraz z gorącą oliwą i chwilkę podsmażamy. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, paprykę wędzoną,kminek oraz kolendrę. Dodajemy cebulę oraz jedną paprykę. Po kilku minutach dodajemy pomidory (mogą być świeże bez skórki lub z puszki). Ja na kilogram schabu dodaję 2 kg świeżych pomidorów. Całość dusimy około 45 min aż mięso zmięknie, a nadmiar soku z pomidorów odparuje.

  2. W między czasie robię placuszki. Do pół kilograma mąki pszennej dodaję 1/4 masła oraz gorącą wodę, Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Bierzemy małe porcje i rozwałkowujemy na cienki placuszek i smażymy z obu stron aż się zarumienią.
    Danie podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń