Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w czerwonym winie z octem balsamicznym

Schab w czerwonym winie z octem balsamicznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 260

Dodano:

Odsłon: 7002

Zdecydowany smak i aromat. Pewnie ameryki nie odkryłam, ale połączenie składników zadowala moje podniebienie w zupełności :) Polecam

Składniki

  • plaster schabu, 4 szt
  • wino wytrawne czerw., 1 szkl
  • ocet balsamiczny, 1 łyżka
  • sos sojowy, 1 łyżka
  • czosnek, 2 ząbki
  • ziarenka pieprzu,liść laurowy,sól, do smaku
  • sos Knorr "smażona cebulka", 1 szt
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Schab w czerwonym winie z octem balsamicznym

Przygotowanie

  1. Wymieszać płynne składniki, dodać przyprawy i zamarynować mięso w takim sosie, kilka godzin przed podaniem (co najmniej 6)

  2. Wyjąc mięso z marynaty i obsmażyć z 2 stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Podlać sosem z marynaty i szklanką wody. Dusić pod przykryciem, ąż do całkowitego ugotowania mięsa.

  3. Ugotowane mieso wyjąć na talerz. Do sosu winowego wsypać Knorr i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. zagotować, aż powstanie sos. Włożyć mięso ponownie i jeszcze ok 10 min gotować całosć na bardzo małym ogniu.

  4. Podawać z dowolnymi dodatkami. Ja nie jadam ziemniaków więc zrobiłam SAŁATKĘ: zielona sałata, kapary,oliwki + pół łyżki majonezu i niecała łyżeczka octu balsamicznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń