Do góry

Dania główne Przepis na:

Śliwki w occie z goździkami i cynamonem

Śliwki w occie z goździkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19075

Dodano:

Odsłon: 393

Wypróbowany przepis na "Śliwki w occie z goździkami i cynamonem"

Składniki

  • 2 kg śliwek
  • półtorej szklanki cukru
  • 1/3 szklanki octu spirytusowego (lub szklanka octu winnego lub jabłkowego)
  • łyżeczka cynamonu
  • 6-8 goździków
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śliwki w occie z goździkami i cynamonem

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa

  2. Śliwki umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki (śliwki można też zostawić w całości, ale wcześniej należy nakłuć każdą sztukę w kilku miejscach). Owoce ułóż w słoiczkach.

  3. Półtorej szklanki wody wlej do rondla, wsyp cukier, dodaj ocet spirytusowy, cynamon, goździki, ziarna ziela angielskiego i miód, zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Zalej śliwki, słoiki szczelnie zakręć. Pasteryzuj 10 minut.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń