Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie, dla osób lubiących ostry i wyrazisty smak potraw. Przepis jest zmodyfikowany i różni się od tradycyjnego spaghetti bolognese.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2925
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 45
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 111
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 54
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2925
Składniki
Polecam wcześniej pokroić warzywa i oddzielnie poukładać do miseczek, to zdecydowanie ułatwi zadanie. Jeżeli wybieracie świeże pomidory nie zapomnijcie wcześniej sparzyć przez 3 minuty we wrzątku. W międzyczasie do dużego garnka wstawić wodę i ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Tuż po odcedzeniu należy obficie przelać go zimną wodą, aby uniknąć sklejania.
1.Cebulę, papryczkę, czosnek oraz pomidory pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut do momentu aż będzie rumiana. Uważać, aby nie przypalić cebuli, ponieważ potrawa będzie mieć gorzkawy smak a tego nie chcemy. 3. Dodać pokrojony czosnek i dosłownie smażyć 10 sek. 4. Dodać mielone mięso i smażyć 10 min, od czasu do czasu mieszać. 5. Dodać pokrojone wcześniej pomidory i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. 6. Dodać papryczkę chili, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz..( Uważać z ilością. Na początek proponuję łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Zawsze można później doprawić.) 7. Całość gotować jeszcze 10 minut. 8. Sos jest gotowy i należy odstawić go z ognia. 9. Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać sosem, dodać umytą i osuszoną rukolę oraz posypać łyżką tartego parmezanu. Danie jest gotowe, Smacznego!