Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i smaczne
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Dodać makaron spaghetti i gotować do czasu, aż będzie al dente, czyli około 6 – 8 minut.
Kiedy makaron jest już w garnku zabrać się za przygotowanie reszty. Czosnek zetrzeć lub posiekać i dodać do dużej patelni razem z papryczkami chili, skórką otartą z cytryny i jeśli używamy, rozmarynem. Wlać oliwę i podgrzewać na małym ogniu przez około 2 minuty, czyli do momentu, aż czosnek zacznie się smażyć i zacznie pachnieć, ale wciąż będzie jasny i niezezłocony.
Wtedy dodać odcedzoną ciecierzycę i naprawdę sporo soli oraz pieprzu, na tyle dużo, że pomyślicie o jezu TROCHĘ chyba przesadziłam. Zwiększyć ogień i smażyć kolejne 2 – 3 minuty, do momentu, aż ciecierzyca zacznie przyjemnie skwierczeć.
Dodać szpinak lub rukolę. Może być go bardzo dużo na początku, po chwili zwiędnie.
Odcedzić makaron zachowując trochę wody i przełożyć do patelni razem z 1/4 – 1/3 szklanki wody z gotowania. Podgrzewać wszystko razem na patelni, dokładnie mieszając. Kiedy makaron będzie pokryty aromatycznymi dodatkami posypać płatkami drożdżowymi albo podprażoną bułką tartą albo po prostu czarnym pieprzem. Świetne bez dodatków, wybitne z kieliszkiem wina.