Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti z pesto"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 787
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1289
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 787
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1416
Składniki
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Wsyp sporą szczyptę soli, wlej łyżkę oleju. Do wrzątku włóż makaron. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem według przepisu na opakowaniu. Makaron powinien pozostać półtwardy (al dente).
Ugotowany makaron odcedź, ale pozostaw w garnku, w którym się gotował. Czosnek obierz z łupinek, pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera lub miseczki.
Bazylię opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręczniczkiem kuchennym. Kilka większych listków odłóż do dekoracji, resztę posiekaj razem z łodygami.
Posiekaną bazylię dodaj do czosnku. Wlej olej, dodaj orzeszki ziemne. Wszystkie zmiksuj na pesto. Sos dopraw do smaku solą.
Zawartość naczynia przełóż do garnka z makaronem. Starannie wymieszaj. Raz jeszcze dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż spaghetti na talerze, udekoruj odłożonymi listkami bazylii i, ewentualnie, pomidorkami.Źródło: Świat kobiety