Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti z pesto"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4282
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2564
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3155
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11229
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4282
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2564
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3155
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11229
Składniki
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Wsyp sporą szczyptę soli, wlej łyżkę oleju. Do wrzątku włóż makaron. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem według przepisu na opakowaniu. Makaron powinien pozostać półtwardy (al dente).
Ugotowany makaron odcedź, ale pozostaw w garnku, w którym się gotował. Czosnek obierz z łupinek, pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera lub miseczki.
Bazylię opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręczniczkiem kuchennym. Kilka większych listków odłóż do dekoracji, resztę posiekaj razem z łodygami.
Posiekaną bazylię dodaj do czosnku. Wlej olej, dodaj orzeszki ziemne. Wszystkie zmiksuj na pesto. Sos dopraw do smaku solą.
Zawartość naczynia przełóż do garnka z makaronem. Starannie wymieszaj. Raz jeszcze dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż spaghetti na talerze, udekoruj odłożonymi listkami bazylii i, ewentualnie, pomidorkami.Źródło: Świat kobiety