Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti z pesto"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1318
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25000
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 123
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1318
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25000
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 123
Składniki
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Wsyp sporą szczyptę soli, wlej łyżkę oleju. Do wrzątku włóż makaron. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem według przepisu na opakowaniu. Makaron powinien pozostać półtwardy (al dente).
Ugotowany makaron odcedź, ale pozostaw w garnku, w którym się gotował. Czosnek obierz z łupinek, pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera lub miseczki.
Bazylię opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręczniczkiem kuchennym. Kilka większych listków odłóż do dekoracji, resztę posiekaj razem z łodygami.
Posiekaną bazylię dodaj do czosnku. Wlej olej, dodaj orzeszki ziemne. Wszystkie zmiksuj na pesto. Sos dopraw do smaku solą.
Zawartość naczynia przełóż do garnka z makaronem. Starannie wymieszaj. Raz jeszcze dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż spaghetti na talerze, udekoruj odłożonymi listkami bazylii i, ewentualnie, pomidorkami.Źródło: Świat kobiety