Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Spaghetti z pesto"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 33
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 662
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 33
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Wsyp sporą szczyptę soli, wlej łyżkę oleju. Do wrzątku włóż makaron. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem według przepisu na opakowaniu. Makaron powinien pozostać półtwardy (al dente).
Ugotowany makaron odcedź, ale pozostaw w garnku, w którym się gotował. Czosnek obierz z łupinek, pokrój na kawałki. Wrzuć do blendera lub miseczki.
Bazylię opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz starannie papierowym ręczniczkiem kuchennym. Kilka większych listków odłóż do dekoracji, resztę posiekaj razem z łodygami.
Posiekaną bazylię dodaj do czosnku. Wlej olej, dodaj orzeszki ziemne. Wszystkie zmiksuj na pesto. Sos dopraw do smaku solą.
Zawartość naczynia przełóż do garnka z makaronem. Starannie wymieszaj. Raz jeszcze dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Rozłóż spaghetti na talerze, udekoruj odłożonymi listkami bazylii i, ewentualnie, pomidorkami.Źródło: Świat kobiety