Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sułtański pilaw z bakaliami"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34670
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 222
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34670
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 184
Składniki
Paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk pokrój w kostkę. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, zrumień na niej orzechy. Zdejmij je.
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć ryż, smaż go na dużym płomieniu, ciągle mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wtedy wlej szklankę bulionu. Smaż dalej, a gdy ryż wchłonie cały płyn, wrzuć zrumienione orzechy oraz migdały. Wlej pozostały bulion. Zmniejsz płomień i duś ok. 25 minut.
W połowie czasu duszenia do ryżu z orzechami dodaj rodzynki, paprykę i ciecierzycę. Całość przypraw od smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp listkami mięty. Do tak przyrządzonego pilawu możesz dodać też pokrojone w słupki morele i daktyle.Źródło: Naj