Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sułtański pilaw z bakaliami"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4952
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5833
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7520
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4952
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13395
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5833
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7520
Składniki
Paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk pokrój w kostkę. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, zrumień na niej orzechy. Zdejmij je.
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć ryż, smaż go na dużym płomieniu, ciągle mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wtedy wlej szklankę bulionu. Smaż dalej, a gdy ryż wchłonie cały płyn, wrzuć zrumienione orzechy oraz migdały. Wlej pozostały bulion. Zmniejsz płomień i duś ok. 25 minut.
W połowie czasu duszenia do ryżu z orzechami dodaj rodzynki, paprykę i ciecierzycę. Całość przypraw od smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp listkami mięty. Do tak przyrządzonego pilawu możesz dodać też pokrojone w słupki morele i daktyle.Źródło: Naj