Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sułtański pilaw z bakaliami"
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 28
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7305
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154900
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1058
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 505
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 28
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7305
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154900
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1058
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 505
Składniki
Paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk pokrój w kostkę. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, zrumień na niej orzechy. Zdejmij je.
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć ryż, smaż go na dużym płomieniu, ciągle mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wtedy wlej szklankę bulionu. Smaż dalej, a gdy ryż wchłonie cały płyn, wrzuć zrumienione orzechy oraz migdały. Wlej pozostały bulion. Zmniejsz płomień i duś ok. 25 minut.
W połowie czasu duszenia do ryżu z orzechami dodaj rodzynki, paprykę i ciecierzycę. Całość przypraw od smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp listkami mięty. Do tak przyrządzonego pilawu możesz dodać też pokrojone w słupki morele i daktyle.Źródło: Naj