Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sułtański pilaw z bakaliami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14062
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15991
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6439
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14062
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1619
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15991
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6439
Składniki
Paprykę rozetnij, usuń pestki, strąk pokrój w kostkę. Ciecierzycę przełóż na sitko i poczekaj, aż ocieknie z zalewy. Rozgrzej dużą, głęboką patelnię, zrumień na niej orzechy. Zdejmij je.
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć ryż, smaż go na dużym płomieniu, ciągle mieszając, aż ziarenka zrobią się szkliste. Wtedy wlej szklankę bulionu. Smaż dalej, a gdy ryż wchłonie cały płyn, wrzuć zrumienione orzechy oraz migdały. Wlej pozostały bulion. Zmniejsz płomień i duś ok. 25 minut.
W połowie czasu duszenia do ryżu z orzechami dodaj rodzynki, paprykę i ciecierzycę. Całość przypraw od smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp listkami mięty. Do tak przyrządzonego pilawu możesz dodać też pokrojone w słupki morele i daktyle.Źródło: Naj