Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Świderki z ciecierzycą"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 921
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 921
Składniki
Szalotki oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Strąki czerwonej papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Ciecierzycę odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia.
W dużym garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Wrzuć makaron i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu.
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć szalotkę i czosnek. Smaż około 2 minuty. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotuj 5 minut. Na koniec dodaj ciecierzycę.
Rondel zdejmij z ognia, zawartość lekko rozmiksuj. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz szczyptą kuminu. Makaron odlej, połącz z przygotowanym sosem. Dodaj oczyszczoną i posiekaną dymkę, wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp bazylią.
Czas ok. 25 min; porcja – 400 kcal, cena 3,20 zł.
Zamiast ciecierzycy możesz użyć ugotowany groch.Źródło: Świat kobiety