Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Świderki z ciecierzycą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Szalotki oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Strąki czerwonej papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Ciecierzycę odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia.
W dużym garnku zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli. Wrzuć makaron i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu.
W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć szalotkę i czosnek. Smaż około 2 minuty. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Gotuj 5 minut. Na koniec dodaj ciecierzycę.
Rondel zdejmij z ognia, zawartość lekko rozmiksuj. Sos dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz szczyptą kuminu. Makaron odlej, połącz z przygotowanym sosem. Dodaj oczyszczoną i posiekaną dymkę, wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp bazylią.
Czas ok. 25 min; porcja – 400 kcal, cena 3,20 zł.
Zamiast ciecierzycy możesz użyć ugotowany groch.Źródło: Świat kobiety