Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sycący kociołek z wołowiną"
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 298
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18589
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 109
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 298
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18589
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 109
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 410 kcal, cena 3,50 zł.
Mięso opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa oczyść. Marchewkę, pietruszkę i ząbek czosnku pokrój w plasterki, seler, cebule oraz paprykę w słupki. Obrane ziemniaki przekrój na połówki, zalej wodą, żeby nie ściemniały.
Osuszoną wołowinę oprósz mąką. W dużym garnku (a najlepiej kociołku) rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone mięso, obsmaż na rumiano. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa (prócz ziemniaków). Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dosyp łyżeczkę słodkiej papryki. Wlej 6 szklanek wody.
Dodaj kilka ziarenek pieprzu i 3 listki laurowe. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min. Po tym czasie wrzuć ziemniaki. Gotuj razem jeszcze 20 minut. 3 łyżki śmietany połącz z łyżką koncentratu pomidorowego. Dodaj do gulaszu, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą.
Aromat oraz smak potraw z gotowanej, duszonej czy smażonej wołowiny podkreślą nastę pujące zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, pietruszka (korzeń oraz nać), czosnek, estragon, szałwia, kolendra, słodka, wędzona i ostra mielona papryka, kolorowy pieprz oraz świeże listki mięty.
. Najlepsze na gulasz są pręga, ligawa lub szponder wołowy.Źródło: Świat kobiety