Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybki bigos z polędwiczkami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20873
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9578
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4438
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 205
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20873
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł
Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na średniej grubości paski i oprószamy pieprzem i solą. Podsmażamy na oleju, aż mięso się przyrumieni. Przekładamy do miski, odstawiamy, żeby przestygło.
Obraną cebulę kroimy w półplastry, a kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i kapustę, a następnie podlewamy bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy jeszcze 5–10 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła.
Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na ciepło, obficie posypany natką pietruszki, z ziemniakami lub z ciemnym pieczywem.
Wartość odżywcza porcji 580 kcal Białko 49 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia