Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybki bigos z polędwiczkami"
Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę cukinii. W tym roku wykorzystuję ją na b...
Odsłon: 2606
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1099
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 288
Prosty do zrobienia i niezwykle smaczny pasztet wielkanocny , wyśmienity na ś...
Odsłon: 1099
Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiek...
Odsłon: 288
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł
Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na średniej grubości paski i oprószamy pieprzem i solą. Podsmażamy na oleju, aż mięso się przyrumieni. Przekładamy do miski, odstawiamy, żeby przestygło.
Obraną cebulę kroimy w półplastry, a kiszoną kapustę przepłukujemy wodą, odsączamy i siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i kapustę, a następnie podlewamy bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy jeszcze 5–10 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła.
Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na ciepło, obficie posypany natką pietruszki, z ziemniakami lub z ciemnym pieczywem.
Wartość odżywcza porcji 580 kcal Białko 49 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia
Przepisy Dania główne
Dania główne
Potrawka z kiełbasy i groszku
Dania główne
Pulpety tandoori
Dania główne
Przepyszne risotto ze smażonym łososiem
Dania główne
Klopsy z jajkiem
Potrawka z kiełbasy i groszku
Bardzo prosta potrawka. Idealna na szybki obiad czy kolację. Może stanowić sa...
Odsłon: 55
Pulpety tandoori
Kuchnia indyjska pod względem smaku to jedna z najlepszych kuchni świata. Bar...
Odsłon: 103