Do góry

Dania główne Przepis na:

Talarki schabowe w płaszczyku ziemniaczanym

Talarki schabowe w płaszczyku ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11053

Dodano:

Odsłon: 11

Smaczny pomysł na "Talarki schabowe w płaszczyku ziemniaczanym"

Składniki

  • 70 dag schabu bez kości
  • 6 ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • przyprawa do mięsa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • olej do smażenia
  • woreczek kaszy gryczanej
  • puszka ananasa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Talarki schabowe w płaszczyku ziemniaczanym

Przygotowanie

  1. 50 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji 2,40 zł • Przepis na 6-7 porcji

  2. Schab tnę na plastry. Nacinam je na krawędziach w kilku miejscach (nie odkształcą się w czasie smażenia) i rozbijam przez folię spożywczą, posypuję przyprawą do mięsa. Wstawiam mięso na godzinę do lodówki.

  3. Siekam natkę. Ziemniaki obieram, ścieram na tarce, jak na placki ziemniaczane. Wbijam jajko, wsypuję mąkę i natkę, oprószam przyprawą do ziemniaków, mieszam.

  4. Schab smaruję z jednej strony masą ziemniaczaną. Kładę kotlety (masą do dołu) na rozgrzany olej i smażę. Smaruję je z drugiej strony masą, odwracam i dosmażam.

  5. Gotuję kaszę w osolonej wodzie, wykładam na talerz, obok kładę kotlety, dekoruję ananasem.

  6. Przepis przysłała Helena Kuczko z Lidzbarka Warmińskiego

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń