Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5374
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 235
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 855
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 167
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5374
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 235
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 855
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 167
Składniki
Rukolę umyj, osusz i pokrój. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzuć rukolę i podduś. Przełóż do miski. Por umyj, posiekaj, wrzuć na tę samą patelnię. Dołóż resztę masła. Duś 4 minuty, dodaj do rukoli.
Ser i ziemniak rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę, jajka, czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszaj. Do masy dorzuć podduszoną rukolę z porem i ponownie wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
Z masy uformuj duże kulki i obtocz je w reszcie mąki. Wrzucaj partiami na gotującą się osoloną wodę. Gdy kluski zaczną wypływać, wyjmij je i odcedź na sitku.
Kluski pokrój w plastry lub przetnij na połówki i podsmaż na oliwie. Rozłóż na rukoli, posyp tartym parmezanem. Udekoruj pomidorkami.
Zamiast rukoli
Możesz ją zastąpić listkami świeżego lub mrożonego szpinaku albo młodej botwinki.Źródło: Naj