Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta cytrynowa"
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 47
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 144
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 47
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 144
Składniki
Krok pierwszy . Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w go rącej kąpieli wodnej. Pokruszone ciastka zmiksuj z płatkami kukurydzianymi. Połącz z masłem i czekoladą, zagnieć. Powstałą masą wylep formę.
Krok drugi . 3 cytryny sparz. Z 2 otrzyj skórkę, ze wszystkich wyciśnij sok. 2/3 mleczka zagotuj z 15 dag cukru. W reszcie rozprowadź proszek budyniowy (waniliowy). Wlej na wrzące mlecz- ko. Gotuj 2 min.
Krok trzeci . Gotowy budyń odstaw do ostudzenia. Wmieszaj kremówkę oraz 6 żółtek. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryn (łyżkę odłóż). Powstały krem rozsmaruj na przy- gotowanym spodzie, odstaw do stężenia.
Krok czwarty. Białka ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj 10 dag cukru i łyżkę soku z cytryny. Rozłóż na masie cytrynowej. Wstaw do piekarnika z funkcją grilla, zapie kaj, aż się zrumieni. Ozdób ostatnią cytryną.
Czas ok. 60 min; porcja – 420 kcal, cena 2,30 zł.Źródło: Świat kobiety