Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta drożdżowa ze śmietanową masą"
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 9318
Gulasz cebulowy z szynki podawaj jako obiad lub kolację na ciepło. Najlepiej...
Odsłon: 857
Nie tylko dla wegetarian. Polecam.
Odsłon: 1992
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii...
Odsłon: 9318
Gulasz cebulowy z szynki podawaj jako obiad lub kolację na ciepło. Najlepiej...
Odsłon: 857
Nie tylko dla wegetarian. Polecam.
Odsłon: 1992
Składniki
ok. 80 minut
Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać szczyptę soli, 6 dag cukru oraz żółtko i miękkie masło (ewentualnie margarynę). Wlać mleko z rozrobionymi drożdżami. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Formę do tarty o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód oraz brzegi formy. Na cieście ułożyć śliwki – najlepiej przeciętą stroną do góry, aby sok nie przenikał do ciasta. 3Śmietanę wymieszać z jajkami i pozostałym cukrem.
Masę wylać na śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
PORCJA: 300 KCALŹródło: Życie na gorąco