Wypróbowany przepis na "Tarta drożdżowa ze śmietanową masą"
Tarta drożdżowa ze śmietanową masą
Składniki
- 150 ml mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 25 dag mąki
- 11 dag cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2
- 5 dag miękkiego masła
- 3 jajka
- 75 dag śliwek
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do foremki
Składniki
- 150 ml mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 25 dag mąki
- 11 dag cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2
- 5 dag miękkiego masła
- 3 jajka
- 75 dag śliwek
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do foremki
Etapy przygotowania
ok. 80 minut
Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać szczyptę soli, 6 dag cukru oraz żółtko i miękkie masło (ewentualnie margarynę). Wlać mleko z rozrobionymi drożdżami. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Formę do tarty o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód oraz brzegi formy. Na cieście ułożyć śliwki – najlepiej przeciętą stroną do góry, aby sok nie przenikał do ciasta. 3Śmietanę wymieszać z jajkami i pozostałym cukrem.
Masę wylać na śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
PORCJA: 300 KCALŹródło: Życie na gorąco
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1342
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 122
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 709
Ostatnio komentowane przepisy
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1342
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 122
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 709
Składniki
- 150 ml mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 25 dag mąki
- 11 dag cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 2
- 5 dag miękkiego masła
- 3 jajka
- 75 dag śliwek
- 25 dag kwaśnej gęstej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do foremki
ok. 80 minut
Mleko wlać do rondelka i lekko podgrzać. Rozpuścić w nim drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać szczyptę soli, 6 dag cukru oraz żółtko i miękkie masło (ewentualnie margarynę). Wlać mleko z rozrobionymi drożdżami. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki.
Formę do tarty o śr. 26 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Wylepić nim spód oraz brzegi formy. Na cieście ułożyć śliwki – najlepiej przeciętą stroną do góry, aby sok nie przenikał do ciasta. 3Śmietanę wymieszać z jajkami i pozostałym cukrem.
Masę wylać na śliwki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
PORCJA: 300 KCALŹródło: Życie na gorąco