Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z groszkiem"
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 800
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 501
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 800
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 501
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij 1 jajko, ew. dolej 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj 30 minut. Groszek opłucz, wsyp na posolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia ok. 7 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wystudź. Fetę utrzyj ze śmietaną i pozostałymi jajkami. Zimny groszek zmiksuj. Wymieszaj go z masą serową. Przypraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i miętą. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozsmaruj farsz. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj