Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z groszkiem"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1186
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4841
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1495
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 1186
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4841
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1495
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij 1 jajko, ew. dolej 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj 30 minut. Groszek opłucz, wsyp na posolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia ok. 7 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wystudź. Fetę utrzyj ze śmietaną i pozostałymi jajkami. Zimny groszek zmiksuj. Wymieszaj go z masą serową. Przypraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i miętą. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozsmaruj farsz. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj