Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z groszkiem"
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 38
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 45
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2586
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 38
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 45
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2586
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 1/4 łyżeczki soli oraz masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wbij 1 jajko, ew. dolej 1-2 łyżki zimnej wody i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń ją w folię i schładzaj 30 minut. Groszek opłucz, wsyp na posolony wrzątek. Gotuj bez przykrycia ok. 7 minut.
Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wystudź. Fetę utrzyj ze śmietaną i pozostałymi jajkami. Zimny groszek zmiksuj. Wymieszaj go z masą serową. Przypraw solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i miętą. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Spód i brzegi wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Na spodzie rozsmaruj farsz. Piecz ok. 40 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj