Do góry

Dania główne Przepis na:

Tarta z limonką

Tarta z limonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12889

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Tarta z limonką"

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • dżem pomarańczowy
  • szczypta soli. Krem: 20 dag twarożku homogenizowanego
  • 10 dag śmietanki 36-proc
  • 10 dag cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 2 limonki
  • 2 pomarańcze
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tarta z limonką

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej, orzechy zmiel. Do mąki i orzechów dodaj cukier, sól, masło posiekaj nożem lub rozgnieć widelcem. Dodaj żółtka, zagnieć ciasto, schłodź je w lodówce. Rozwałkuj je, wyłóż formę do tarty, piecz 20 minut w temperaturze 180° C.

  2. Śmietankę ubij z cukrami na sztywno. Dodaj serek, wymieszaj. Wyłóż na tartę. Posmaruj dżemem. Limonki i pomarańcze sparz, pokrój, w plastry, połóż na ciasto. Na godzinę odstaw ciasto do lodówki.

  3. CZAS: około 50 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń