Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tartaletki z lemon curd"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 49
Składniki
Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 12 dag cukru. Dodaj mąkę, sól oraz zimne masło. posiekaj, szybko wyrób ciasto. Uformuj kulę, odłóż do schłodzenia.
Duże foremki do tartaletek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółek. Wylep nimi przygotowane foremki. Spody gęsto ponakłuwaj widelcem. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. około 15 minut.
Wyciśnij sok z cytryn, połącz go z 9 jajkami oraz kremówką. Ubijaj w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Przełóż do tartaletek. Piecz 25 min w temp. 120 st. Pozostałe białka ubijaj, dosypując stopniowo resztę cukru. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, ocet i aromat. Masę przełóż do szprycy. Wyciśnij rozetki na kremie. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz 20 min w 140 st.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 2,30 zł.
Błyskawiczny deser zrobisz z gotowych korpusów na babeczki i bezików.Źródło: Świat kobiety