Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort makaronowy"
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 59
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 97
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 101
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3984
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 115
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 985
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 59
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 97
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 101
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3984
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 115
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 985
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (powinien być al dente, czyli lekko twardawy). Przełóż na sito, opłucz zimną wodą, odstaw, by wy- stygł. Pomidorki umyj, osusz papierowym ręcznikiem, każdy przekrój na pół.
Szczypior opłucz, osusz, drobno posiekaj. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj mleko, serek ricotta lub zmielony twaróg, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Dno oraz boki tortownicy posmaruj masłem. Połowę makaronu ułóż na dnie w kształcie koła. Posyp posiekanym szczypiorem, wyłóż połowę pomidorków koktajlowych. Rozłóż pozostały makaron oraz pomidorki. Całość zalej masą serowo-jajeczną. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw tortownicę, piecz ok. 30 min.
Wyjmij z piekarnika, przykryj folią aluminiową, odstaw na ok. 10 min. Z tortownicy zdejmij obręcz, tort przełóż na talerz. Wierzch udekoruj plastrami szynki oraz listkami bazylii.
60 minut. Porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie