Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka w białym winie

Udka w białym winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Udka w białym winie"

Składniki

  • 8 udek kurczaka
  • 16 dag masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml białego wina
  • 6 gałązek natki
  • 6 gałązek rozmarynu 36 gałązek tymianku
  • 8 liści szałwii
  • 100 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 4 bułki typu ciabatta
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Udka w białym winie

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz i osusz, natrzyj z każdej strony solą oraz pieprzem. W brytfannie rozgrzej połowę masła. Wrzuć mięso, obsmaż na złoty kolor. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Wrzuć do brytfanny z mięsem.

  2. Całość zalej białym winem. Brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 40 minut. W trakcie pieczenia udka podlewaj winem, a potem powstałym sosem.

  3. Natkę opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek i drobno posiekaj. Otrzyj igiełki rozmarynu oraz listki umytego i osuszonego tymianku. Liście szałwii posiekaj.

  4. Gdy mięso na udkach będzie już miękkie, wsyp przygotowane zioła. Dodaj resztę masła i wlej kremówkę. Piecz razem jeszcze 5 minut. Gotowe mięso rozłóż na talerze. Podawaj razem z kawałkami ciabatty. Do udek możesz też podać ziemniaczane purée lub ugotowany na sypko ryż.

  5. Czas ok. 60 min; porcja – 650 kcal, cena 5 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń