Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie proste w przygotowaniu ale o wyśmienitym smaku, pychotka!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać przygotowane pieczarki i poddusić, dodać sól i pieprz do smaku.
Udka osolić, popieprzyć, podpiec na patelni. Przełożyć do brytfanny. Na wierzch wyłożyć: przygotowane pieczarki, cebulkę konserwową, pieprz różowy. Wszystko delikatnie posypać wegetą. Podlać piwem 1/4 butelki. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. ok 100 - 150, ok 2,5 do 3 godzin.Podczas pieczenia danie cały czas podlewać resztą piwa.
Po upływie przewidzianego czasu udka wyłożyć z sosu i wstawić do piekarnika, aby się podrumieniły. W tym czasie zrobić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaciągnąć mąką a potem śmietaną kwaśną.
Podawać z ziemniaczkami. Pychota!