Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w pomidorach"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3617
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4183
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 248
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 770
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3617
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 747
Składniki
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój na pół, oddzielając pałki od udek. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce ze sporą szczyptą soli. Dodaj sos sojowy i słodko-kwaśny, łyżkę oliwy oraz koncentrat pomidorowy. wymieszaj, dopraw pieprzem.
Porcje kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą, odstaw na godzinę. Cebule obierz, grubo poszatkuj. Pomidory lekko rozdrobnij, przelej do miski wraz z zalewą. Następnie dodaj cebulę oraz pół pęczka posiekanej natki. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Kurczaki wyjmij z marynaty, obsmaż na 2-3 łyżkach oliwy. Przełóż do brytfanki. Zalej sosem pomidorowym. Piecz 60 minut w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia posyp igiełkami z gałązki rozmarynu. Gotowe danie udekoruj pozostałą natką.
porcje, czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 4,30 zł.Źródło: Świat kobiety