Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w pomidorach"
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 936
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 322
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 147
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2675
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 936
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 322
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 147
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2675
Składniki
Udka kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz. Przekrój na pół, oddzielając pałki od udek. Przygotuj marynatę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj w misce ze sporą szczyptą soli. Dodaj sos sojowy i słodko-kwaśny, łyżkę oliwy oraz koncentrat pomidorowy. wymieszaj, dopraw pieprzem.
Porcje kurczaka posmaruj przygotowaną marynatą, odstaw na godzinę. Cebule obierz, grubo poszatkuj. Pomidory lekko rozdrobnij, przelej do miski wraz z zalewą. Następnie dodaj cebulę oraz pół pęczka posiekanej natki. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
Kurczaki wyjmij z marynaty, obsmaż na 2-3 łyżkach oliwy. Przełóż do brytfanki. Zalej sosem pomidorowym. Piecz 60 minut w 180 st. 10 minut przed końcem pieczenia posyp igiełkami z gałązki rozmarynu. Gotowe danie udekoruj pozostałą natką.
porcje, czas ok. 80 min; porcja – 330 kcal, cena 4,30 zł.Źródło: Świat kobiety