Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warkocze z polędwicy wieprzowej to wykwintne danie, które można podać zarówno na uroczysty obiad jak i kolację. Przygotowanie tego dania jest wyjątkowo łatwe. Do pomocy można zaprosić najmłodszych domowników, dzieci znakomicie bawią się podczas splatania warkoczy.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3990
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415629
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2643
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3990
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415629
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2643
Składniki
Do przygotowania warkoczy wybierz dwie polędwiczki wieprzowe. Sztuki mięsa powinny być równe i jak najdłuższe. Mięso opłócz, wysusz i pokrój wzdłuż, na długie paski, które powinny mieć szerokości ok. 1cm na 1 cm. z dwóch polędwiczek powinno wyjść ok. 18 paseczków. Paski mięsa w grubszym miejscu zepnij wykałaczką i splataj warkocze. Przygotowane mięso układaj na rozgrzanym oleju. Piecz po 2-3 minuty z każdej strony. na koniec polej mięso płynną przyprawą magi i posyp pieprzem. Warkocze podawaj zaraz po usmażeniu posypane drobno posiekane pietruszą. Najczęściej podaję do tego dania ziemniaki ogotowane w całości z masłem czosnkowym i sałatę z sosem winegre i drobno posiekaną czerwoną, słodką papryką. To bardzo prosta, pyszna i mało kaloryczna kolacyjka. Smacznego!