Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wołowina w kapuście"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1149
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 124
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 441
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1149
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 124
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 441
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 67
Składniki
porcji, czas ok. 100 min; porcja – 310 kcal, cena 4 zł.
Gołąbki możesz piec w piekarniku lub prodiżu albo dusić w garnku. Aby mieć pewność, że się nie przypalą, spód garnka wyłóż kilkoma sparzonymi liśćmi, których nie wykorzystałaś do faszerowania. Jeśli gołąbki nie są spięte ani obwiązane, układaj je ciasno. Dzięki temu liście się nie rozwiną.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Włóż oczyszczoną główkę kapusty włoskiej. Gotuj kilka minut, przestudź. Zdejmuj ostrożnie kolejne liście. Wytnij z nich zgrubiałe nerwy.
Ryż włóż na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wyjmij, przestudź. Wsyp do miski z mięsem mielonym. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wbij dwa całe jajka. Wyrób masę.
Przygotowany farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, kuminem oraz cynamonem. Liście rozłóż na desce lub na blacie. Na każdy liść nałóż porcję farszu. Zwijaj kapustę, formując kwadratowe pakieciki. Obwiąż je sznurkiem lub zepnij szpikulcami do mięsa.
Duży rondel lub garnek o grubym dnie wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż na nich pakieciki. Zalej całość bulionem. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Wyjmij i podawaj.
. Bulion z gotowania dopraw i serwuj do mięsa w filiżankach.Źródło: Świat kobiety