Dość kaloryczne, ale pyszne danie
Zapiekane tortellini w sosie serowym z brokułami
Składniki
- 50 dag tortellini z dowolnym nadzieniem lub zwykłego makaronu
- 25 dag camemberta
- 1/4 szklanki śmietany 12%
- 3/4 szklanki mleka
- pół kostki bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 50 dag mrożonych brokułów
- ser żółty lub mozarella
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki
- 50 dag tortellini z dowolnym nadzieniem lub zwykłego makaronu
- 25 dag camemberta
- 1/4 szklanki śmietany 12%
- 3/4 szklanki mleka
- pół kostki bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 50 dag mrożonych brokułów
- ser żółty lub mozarella
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich

Etapy przygotowania
Ugotować torlellini lub makaron w osolonej wodzie. Ugotować brokuły w osolonej wodzie. W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojony w kostkę camembert i pokruszoną kostkę rosołową. Pozostawić na bardzo małym ogniu i mieszać aby się nie przypaliło. Kiedy składniki się rozpuszczą (skórka z camemberta się nie rozpuści) wlać mleko i śmietanę. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos wyszedł zbyt rzadki, dodać trochę tartego żółtego sera. Wcisnąć czosnek i dodać zioła. Tortellini (makaron) wymieszać z brokułami i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Górę można obłożyć mozarellą lub tartym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 365

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 472
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 365

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 472


Składniki
- 50 dag tortellini z dowolnym nadzieniem lub zwykłego makaronu
- 25 dag camemberta
- 1/4 szklanki śmietany 12%
- 3/4 szklanki mleka
- pół kostki bulionu warzywnego
- łyżka masła
- 50 dag mrożonych brokułów
- ser żółty lub mozarella
- ząbek czosnku
- łyżeczka ziół prowansalskich
Ugotować torlellini lub makaron w osolonej wodzie. Ugotować brokuły w osolonej wodzie. W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojony w kostkę camembert i pokruszoną kostkę rosołową. Pozostawić na bardzo małym ogniu i mieszać aby się nie przypaliło. Kiedy składniki się rozpuszczą (skórka z camemberta się nie rozpuści) wlać mleko i śmietanę. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Jeżeli sos wyszedł zbyt rzadki, dodać trochę tartego żółtego sera. Wcisnąć czosnek i dodać zioła. Tortellini (makaron) wymieszać z brokułami i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Górę można obłożyć mozarellą lub tartym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem ok. 30 minut w 180 stopniach
Skorzystałam z tego przepisu już kilka razy i zawsze było cudne, pyszne danie, więc dziękuję za przepis! P.S: Dawałam tortellini z serem.
Ale apetycznie brzmi, robię to danie w najbliższym czasie! :)