Dania główne Przepis na:
Zapiekanka brokuł + szynka parmeńska

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 20
Dodano: 24.08.2010
Odsłon: 6420
Składniki
- 1 większy brokuł
- ½ kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1/2 laski kiełbasy
- 20-30dkg szynki parmeńskiej
- 1 kostka masła
- 2 ½ szklanki mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki parmezanu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól do smaku
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Kiedy już będą gotowe odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Z brokułu wycinamy małe różyczki i gotujemy na małym ogniu w wodzie z vegetą.
-
Cebule kroimy w piórka i dusimy pod przykryciem na wielkiej ilości oleju. Gdy już jest zupełnie miękka odsączamy z patelni i odkładamy do pojemnika. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i w cienkie paski szynkę parmeńską. Kiedy jest wszystko rumiane odstawiamy na bok, pozbywając się jedynie tłuszczu.
-
Na koniec szykujemy sos: ¾ kostki masła roztapiamy i mieszając dodajemy powoli mąkę , następnie dalej mieszając dolewamy sukcesywnie mleka. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy zioła sól, pieprz do smaku i parmezan.
-
Do wysmarowanej masłem formy układamy na dnie ziemniaki ( dosyć szczelnie ). Ja dodatkowo posypuje je czerwona ostrą papryką, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną przyprawy do ziemniaków, na to wysypuje cebulkę i dokładnie rozprowadzam po ziemniaczkach, układam szynkę z kiełbaską a górę posypuje podgotowanym brokułem. Wszystko wieńczę polewając sosem i posypując odrobina startego żółtego sera, którego dla koloru lekko posypuje ostrą czerwona papryką. Zapiekam 180 przez 35 min. Smacznego
Komentarze do przepisu (1)

wika11 24 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Ta zapiekanka musi być pyszna . Muszę ją zrobić-koniecznie. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz