Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka (frittata) z młodym szpinakiem i pomidorkami cherry"
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 31
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 203
Dzisiaj zachęcam Was do spróbowania zrobienia samemu groszku ptysiowego. :) N...
Odsłon: 31
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 203
Składniki
4 porcje • : 10 min • pieczenie: 30 min • 230 kcal/porcja • 3,50 zł/porcja
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż na półce pomidorki i piecz je 10-12 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Formę do pieczenia (najlepiej kwadratową 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał przynajmniej po 2 przeciwległych bokach. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
W misce wymieszaj jajka ze śmietaną i czosnkiem. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Ułóż podpieczone pomidorki i liście szpinaku w formie wyłożonej papierem. Przypraw solą i pieprzem. Zalej je masą jajeczną.
Wstaw formę do piekarnika. Piecz frittatę 30 minut (jajka powinny być ścięte i przyrumienione). Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut.
Pokrój frittatę na 4 porcje i od razu podawaj.
Najlepiej smakuje z zieloną sałatą z sosem z oleju i cytryny i chrupiącą bagietką.Źródło: Olivia