Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka makaronowa po cygańsku z kiełbasą i papryką"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 330
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 330
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, studzimy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę.
Z zielonej papryki usuwamy gniazda nasienne, dzielimy ją na ćwiartki, a następnie kroimy w kostkę. Kiełbasę i paprykę podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju. Dodajemy papryki w proszku, mieszamy. Łączymy z makaronem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Żaroodporne naczynie dokładnie smarujemy olejem. Przekładamy do niego makaron z kiełbasą i papryką. Śmietanę łączymy z keczupem i sosem cygańskim, mieszamy, a następnie wylewamy na makaron. Górę posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w 180oC ok. 30 minut, uważając, aby ser za bardzo się nie przypiekł.
Zapiekankę dzielimy na porcje i od razu podajemy. To doskonałe danie na obiad lub kolację.
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł
Wartość odżywcza porcji: 700 kcal. Białko 23 g/Tłuszcz 38 g/Węglowodany 68 gŹródło: Rewia