Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja ciasto francuskie kupuje gotowe, obecne w sklepach dostępne jest w całkiem dobrej jakości.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 781
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5562
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9393
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 198
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 781
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5562
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9393
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 198
Składniki
Mięso umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Jak mięso lekko się ze złoci dodać pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i na końcu cukinię (jak jest młoda można jej nie obierać ze skórki). Jak warzywa zmiękną a część sosu odparuje dodajemy ulubione zioła - ja dodaje mieszankę ziół prowansalskich.
Przygotowane mięso przekładam do naczynek do zapiekania, można zapiec także w jednym większym np. w formie do tarty. Na mięso równomiernie nakładam starty ser. Z ciasta wycinam prostokąty troszkę większe niż wierzch naczynek. Nakładam prostokąty z ciasta na mięso. Z reszty ciasta wycinam wąskie paski, którymi obklejam brzegi naczynek i za pomocą widelca sklejam je z nałożonym już ciastem, co również bardzo ładnie wygląda. Jeśli zostaje jeszcze ciasta można zwinąć z nich różyczki i umieścić na wierzchu zapiekanki. Ciasto należy lekko po nakłuwać widelcem i posmarować wodą.
Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy je około 30 minut, aż ciasto się ze złoci.
SMACZNEGO !!!