Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja ciasto francuskie kupuje gotowe, obecne w sklepach dostępne jest w całkiem dobrej jakości.
Mięso umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Jak mięso lekko się ze złoci dodać pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i na końcu cukinię (jak jest młoda można jej nie obierać ze skórki). Jak warzywa zmiękną a część sosu odparuje dodajemy ulubione zioła - ja dodaje mieszankę ziół prowansalskich.
Przygotowane mięso przekładam do naczynek do zapiekania, można zapiec także w jednym większym np. w formie do tarty. Na mięso równomiernie nakładam starty ser. Z ciasta wycinam prostokąty troszkę większe niż wierzch naczynek. Nakładam prostokąty z ciasta na mięso. Z reszty ciasta wycinam wąskie paski, którymi obklejam brzegi naczynek i za pomocą widelca sklejam je z nałożonym już ciastem, co również bardzo ładnie wygląda. Jeśli zostaje jeszcze ciasta można zwinąć z nich różyczki i umieścić na wierzchu zapiekanki. Ciasto należy lekko po nakłuwać widelcem i posmarować wodą.
Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy je około 30 minut, aż ciasto się ze złoci.
SMACZNEGO !!!
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10153
Moja propozycja na lekkie, ale przede wszystkim smaczne ciasto na bazie zdrow...
Odsłon: 10153
Składniki
Mięso umyć i pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Jak mięso lekko się ze złoci dodać pokrojone warzywa: cebulę, paprykę i na końcu cukinię (jak jest młoda można jej nie obierać ze skórki). Jak warzywa zmiękną a część sosu odparuje dodajemy ulubione zioła - ja dodaje mieszankę ziół prowansalskich.
Przygotowane mięso przekładam do naczynek do zapiekania, można zapiec także w jednym większym np. w formie do tarty. Na mięso równomiernie nakładam starty ser. Z ciasta wycinam prostokąty troszkę większe niż wierzch naczynek. Nakładam prostokąty z ciasta na mięso. Z reszty ciasta wycinam wąskie paski, którymi obklejam brzegi naczynek i za pomocą widelca sklejam je z nałożonym już ciastem, co również bardzo ładnie wygląda. Jeśli zostaje jeszcze ciasta można zwinąć z nich różyczki i umieścić na wierzchu zapiekanki. Ciasto należy lekko po nakłuwać widelcem i posmarować wodą.
Zapiekanki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy je około 30 minut, aż ciasto się ze złoci.
SMACZNEGO !!!
Przepisy Dania główne
Dania główne
Marynowana pierś kurczaka z grilla
Dania główne
Kurczak z groszkiem i marchewką
Dania główne
Pieczony filet z żurawiną
Dania główne
Roladki ze śliwką w sosie serowym
Marynowana pierś kurczaka z grilla
Pyszna grillowana pierś z kurczaka, wcześniej zamarynowana w lekko czosnkowej...
Odsłon: 80
Kurczak z groszkiem i marchewką
Pyszne kawałki kurczaka w smacznym, aromatycznym sosie z dodatkiem groszku or...
Odsłon: 99