Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekany ser

Zapiekany ser

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14907

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Zapiekany ser"

Składniki

  • opakowanie rukoli
  • czerwona cykoria
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 25 dag sera koziego
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka octu balsamicznego l sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekany ser

Przygotowanie

  1. Rukolę przełóż do misy, wymieszaj z kawałkami cykorii i skrop oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Chleb tostowy podpiecz w piekarniku. Następnie wykrój z kromek 12 kółeczek i ułóż na nich plastry koziego sera.

  2. Oczyść gruszki, obierz i każdą z nich przekrój na sześć części. Na patelni rozgrzej miód, dolej czerwone wino i wymieszaj. Następnie wrzuć gruszki i orzechy włoskie. Całość podgrzej na małym ogniu przez około 5 minut.

  3. Po tym czasie wyjmij gruszki i orzechy, a sos odstaw do wystygnięcia. Do marynaty wlej ocet balsamiczny i wymieszaj. Podgrzej kilka minut i odstaw do wystudzenia.

  4. Tosty z serem włóż do nagrzanego piekarnika i poczekaj, aż ser lekko się rozpuści. Na talerzach rozłóż sałatę, dodaj gruszki i orzechy, połóż tosty z serem i wszystko dopraw miodowo-balsamicznym sosem, solą i pieprzem.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń