Do góry

Dania główne Przepis na:

Zdrowa zapiekanka makaronowa z sosem szpinakowym

Przepis dnia 2012-02-13
Zdrowa zapiekanka makaronowa z sosem szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 74

Dodano:

Odsłon: 22143

Zdrowa bo z makaronem razowym, sycąca i kolorowa z piersią z kurczaka i polana sosem szpinakowym zapiekanka.

Składniki

  • piersi z kurczaka, 0,5 kg
  • makaron razowy ekologiczny, 0,4 kg
  • szpinak rozdrobiony, 0,3 kg
  • pieczarki, 0,15 kg
  • Papryka czerwona, 1 szt
  • pomidor, 1 szt
  • czerwona cebula, 1 szt
  • mrożony zielony groszek, 0,15 kg
  • brokuł, 0,25 kg
  • ser zółty, 4 - 5 plastrów
  • serek fromage czosnkowy, 1 szt
  • mieszanka przypraw
  • czosnek, 5 ząbków
  • mleko, szklanka
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zdrowa zapiekanka makaronowa z sosem szpinakowym

Przygotowanie

  1. Piersi należy pokroić w drobną kostkę i przyprawić - łyżeczka czerwonej papryki, odrobiną chilli w płatkach, szczyptą imbiru, łyżeczką mielonej kolendry, odrobiną tymianku i bazylii. Wszystko zalać odrobiną oliwy z oliwek i odstawić do lodówki na 2 godziny.Uwaga Nie dodawać soli do marynaty. Po wyjęciu z lodówki przesmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu dosłownie przez 5 minut, na samym końcu smażenia delikatnie posolić.

  2. Makaron ugotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie pokroić pieczarki i pomidora w plastry, paprykę w kosteczkę, brokuł rozdrobnić na różyczki, cebulę pokroić w łódeczki.

  3. Przygotować sosik szpinakowy - szpinak rozmrozić w garnuszku na łyżce masła, dodać sól, gałkę muszkatałową, pieprz, serek, i czosnek, pod koniec szklankę mleka z dwoma łyżkami mąki kukurydzianej. Zagotować aż lekko zgęstnieje.

  4. W formie do zapiekania układać na spód 2/3 ugotowanego makaronu + kurczak + cebula, groszek, brokuł i zalać 2/3 sosu szpinakowego. Następnie ułożyć resztę makaronu, paprykę, pieczarki(pieczarki trzeba lekko natrzeć solą aby w trakcie pieczenia puściły wodę) wlać resztę sosu a na to ułożyć pomidora i plastry sera i posypać słodką czerwoną papryką i oregano. Piec około 30 minut 180 stopniach (termoobieg) lub 200 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń