Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 13-02-2012
Zdrowa bo z makaronem razowym, sycąca i kolorowa z piersią z kurczaka i polana sosem szpinakowym zapiekanka.
Polecam.
Odsłon: 899
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 13
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 197
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Polecam.
Odsłon: 899
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 13
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 197
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Składniki
Piersi należy pokroić w drobną kostkę i przyprawić - łyżeczka czerwonej papryki, odrobiną chilli w płatkach, szczyptą imbiru, łyżeczką mielonej kolendry, odrobiną tymianku i bazylii. Wszystko zalać odrobiną oliwy z oliwek i odstawić do lodówki na 2 godziny.Uwaga Nie dodawać soli do marynaty. Po wyjęciu z lodówki przesmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu dosłownie przez 5 minut, na samym końcu smażenia delikatnie posolić.
Makaron ugotować 5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. W międzyczasie pokroić pieczarki i pomidora w plastry, paprykę w kosteczkę, brokuł rozdrobnić na różyczki, cebulę pokroić w łódeczki.
Przygotować sosik szpinakowy - szpinak rozmrozić w garnuszku na łyżce masła, dodać sól, gałkę muszkatałową, pieprz, serek, i czosnek, pod koniec szklankę mleka z dwoma łyżkami mąki kukurydzianej. Zagotować aż lekko zgęstnieje.
W formie do zapiekania układać na spód 2/3 ugotowanego makaronu + kurczak + cebula, groszek, brokuł i zalać 2/3 sosu szpinakowego. Następnie ułożyć resztę makaronu, paprykę, pieczarki(pieczarki trzeba lekko natrzeć solą aby w trakcie pieczenia puściły wodę) wlać resztę sosu a na to ułożyć pomidora i plastry sera i posypać słodką czerwoną papryką i oregano. Piec około 30 minut 180 stopniach (termoobieg) lub 200 st.