Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeberka zapiekane z fasolą i majerankiem"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12774
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4535
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5950
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5301
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12774
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4535
Składniki
Żeberka pokroić na porcje.
Natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i posmarować keczupem.
Odstawić do lodówki na trzy godziny.
Na rozgrzanym oleju obsmażyć żeberka ze wszystkich stron.
Przełożyć je do wysmarowanego odrobiną oleju żaroodpornego naczynia do zapiekania.
Fasolę osączyć z zalewy, rozsypać po wierzchu żeberek.
Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno pokroić, wymieszać z sokiem pomidorowym.
Sos doprawić do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Tak przygotowanym sosem polać żeberka z fasolą.
Przykryć naczynie żaroodporne, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.
10. Piec około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
11. Pod koniec pieczenia mięso odkryć i piec jeszcze 10-15 minut.
12. Podawać z pieczywem.
Czas: ok. 60 min (bez schładzania). Poziom: średni. Porcje: 8, 418 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień