Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony krem z groszku i szparagów"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 213
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 929
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4026
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 213
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 929
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4026
Składniki
Groszek wrzuć do garnka bez rozmrażania (zamiast mrożonego możesz też wykorzystać do zupy groszek z puszki). Zalej wywarem drobiowym. Zagotuj.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Dodaj do wrzącego wywaru z groszkiem. Gotuj razem na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
Szparagi oczyść, odetnij końcówki, pokrój na kawałki i wrzuć do zupy. Gotuj razem jeszcze 10-15 minut. Zdejmij z ognia. Wyjmij kilka szparagów (z główkami)i odłóż do dekoracji.
Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Ponownie umieść na palniku i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej oraz przyprawą do zup w płynie.
Plasterki wędzonego łososia pokrój w paseczki. Zupę rozlej do miseczek. Każdą porcję ozdób zrolowanym łososiem. Dodaj odłożone wcześniej szparagi. Udekoruj wzorkami ze śmietany.
czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 3,10 złŹródło: Świat kobiety